sâmbătă, 2 noiembrie 2013

PLIANTUL TOLERANŢEI


*Toleranţa (lat,,.tolerare’’=a suporta) este un termen social,etic şi religios, aplicat la o colectivitate sau la un individ, care defineşte respectul libertăţii altuia , a modului său de gândire şi de comportare, precum şi a opiniilor sale de orice natură (politice, religioase,  etc).
 
*Noţiunea de toleranţă apare în istoria culturii secolului al XVI-lea, în strânsă legătură cu gândirea umanistă reprezentată de Erasmus din Rotterdam, în efortul său de a combate fanatismul religios.
 
*Alte personalităţi care s-au remarcat prin atitudinea lor tolerantă în confruntarea cu alte opinii sau reprezentări asupra lumii au fost: John Locke (1632-1704), Voltaire (1694-1778) şi Gotthold Lessing (1729-1781). 
 
*Toleranţa este inclusă în ,,Declaratia Universala a Drepturilor Omului’’ din 1948 a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
  
*Toleranţa are limitele sale în normele de drept, care reglementează convieţuirea membrilor societăţii,pentru apărarea demnităţii şi libertăţile oamenilor.
 
*Toleranţa poate fi înţeleasă în diferite moduri.Astfel ,ea poate fi adoptată în mod provizoriu sub forma unei concesii, ca manevră tactică. Ea poate reprezenta o acceptanţă sau o permisiune, ca formă a unui dezinteres.
 
*Adevarata toleranţă , în spirit umanist, înseamna însă mai mult decât o simplă ,,suportare’’, în sensul originar ea presupunând respectul opiniei contrare şi este strâns legată de libertatea persoanei. Prin tolerantă se respectă deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gândire şi puncte de vedere, alte stiluri şi moduri de viaţă. Astfel, garantarea necesităţii spiritului de toleranţă depăşeşte cu mult domeniul îngust al politicii.
*Opusul toleranţei este intoleranţa,care poate merge până la fanatism.,,Există un singur lucru care nu poate fi tolerat şi anume intoleranţa’’.
 * Toleranţa este respectul, acceptarea şi aprecierea bogăţiei şi diversităţii culturilor lumii noastre, felurilor noastre de expresie şi manierelor de exprimare a calităţii noastre de fiinţe umane. Ea este încurajată prin cunoaşterea, deschiderea spiritului, comunicaţie şi libertatea gândirii, conştiinţei şi credinţei.
*Toleranţa este armonia în diferenţe .Ea nu este doar o obligaţiune de ordin etic; ea este, de asemenea, şi o necesitate politică şi juridică.
*Toleranţa e o virtute care face ca pacea să fie posibilă şi care contribuie la înlocuirea culturii războiului cu o cultură a păcii.
*Toleranţa nu e nici o concesie , nici condescendentă ori indulgentă. Toleranţa este, mai ales, o atitudine activă generată de recunoaşterea drepturilor universale ale persoanei umane şi libertăţilor fundamentale ale altora, în nici un caz, toleranţa nu poate fi invocată pentru a justifica violarea acestor valori fundamentale. Toleranţa trebuie practicată de indivizi, grupuri şi state.
 
    CITATE DESPRE TOLERANŢĂ
  ,,Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii.’’
*Declaraţia Universală a Drepturilor Omului*
 
    ,,Fiecare om are dreptul să i se recunoască pretutindeni personalitatea juridică.’’
*Declaraţia Universală a Drepturilor Omului*
 
    ,,Singuri nu realizăm nimic în lume.’’
*Sandra Day O’Connor*
 
      ,,Comunitatea înseamnă puterea care se alătură puterilor noastre pentru a face lucrul care trebuie facut.’’
*Starhawk*
 
     ,,Legile singure nu pot asigura libertatea de exprimare, pentru ca fiecare persoană să-şi poată exprima fara consecinţe negative părerea, trebuie să existe un spirit de toleranţă în rândul întregii populaţii.’’
*Albert Einstein*
 
    ,,Testul curajului intervine când suntem în minoritate. Testul toleranţei intervine când suntem în majoritate.’’
*Ralph W.Sockman*
 
    ,,Conflictul este <<războiul dintre sentimente şi raţiune>>.’’
*Blaise Pascal*
 
    ,,Prejudecata este o opinie fără judecată.’’
*Voltaire*
 
    ,,Cine este înclinat să nu-i respecte pe alţii, acela nu se respecta, înainte de toate, pe sine.”
*Dostoievski*
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu